Anställd hos Tullen
I detta avsnitt går vi i korthet igenom grundläggande ärenden gällande anställningsförhållandet till staten. Här hittar du tilläggsinformation om bl.a. arbetstider, semestrar, frånvaron och förmåner.
Du hittar information om Tullens personalstruktur (2021) under denna länk. Mera information om personalen finns också i Tullens personalbokslut som publicerats på intranätet.
Dryga hälften av de anställda hos Tullen utför skiftesarbete på gränsövergångsställen vid landgränserna, i hamnar och på flygfält samt inom brottsbekämpningsuppgifter och vid Elektroniska servicecentralen.
Skiftesarbetet utförs huvudsakligen som periodarbete, där den ordinarie arbetstiden är 114 timmar 45 minuter under en period på tre veckor. Typiskt för periodarbete är att arbetsskiftets längd och platsen där arbetet utförs varierar beroende på tidpunkten på dygnet och veckodagen. Periodarbetet utförs vanligtvis i skift varje dag under året och i vissa uppgifter även dygnet runt.
I en del operativa uppgifter utförs arbetet inte som periodarbete, utan som veckoarbete. Vid veckoarbete är den ordinarie arbetstiden 7 timmar 39 minuter per dag och 38 timmar 15 minuter per vecka.
Arbetsskiften fastställs alltid för tre veckor åt gången, senast en vecka innan treveckorsperioden börjar. Semestrar och andra ledigheter ska sökas i god tid på förhand, för att de ska kunna tas i beaktande vid planeringen av ifrågavarande treveckorsperiod.
I expert- och kontorsuppgifter är arbetstidsformen i regel ämbetsverksarbete, där den ordinarie arbetstiden är 7 timmar 15 minuter per dag och 36 timmar 15 minuter per vecka. Vid ämbetsverksarbete är arbetstiden oftast förlagd till vardagar kl. 8.00-16.15, i vilket ingår en lunchpaus på en timme.
Vid ämbetsverksarbete tillämpas ofta flexibel arbetstid, vilket ökar flexibiliteten beträffande när arbetsdagen börjar och slutar. På morgonen är flextiden 6.00-10.00 och på eftermiddagen 13.30-20.00. Lunchpausen, som kan vara mellan 30 och 120 minuter lång, ska hållas inom lunchflextiden 10.00-13.30. Användningen av flextid följs med arbetstidsstämplingar.
I de flesta expertuppgifterna är det också möjligt att arbeta på distans. Mera information om arbetstider, stämplingar och distansarbete hittar du på Tullens intranät på sidan Arbetstid.
Tullens anställda är antingen i tjänsteförhållande eller arbetsförhållande med Tullen. Största delen av våra anställda är i ett tjänsteförhållande med Tullen. Villkoren för anställningsförhållandet fastställs mer i detalj i statens tjänstekollektivavtal och kollektivavtal.
Om du är i ett tjänsteförhållande, utbetalas lönen den 15 i varje månad, och om du är i ett arbetsavtalsförhållande, utbetalas lönen den sista bankdagen i månaden. Övertidsersättningar och ersättningar för obekvämt arbete, som t.ex. kvälls- och nattarbete, utbetalas enligt en skild tidtabell.
Vi använder hela statsförvaltningens gemensamma Kieku-system. I Kieku hittar du ditt löneutdrag, ansöker om semester och annan frånvaro, registrerar din arbetstid och håller själv uppgifterna om din adress och ditt kontonummer uppdaterade. Du kommer till Kieku via intranätet. Din chef hänvisar dig till utbildning där du lär dig att använda Kieku-systemet.
Om din föregående arbetsgivare har varit någon annan än staten, börjar du intjäna semester hos oss när ditt anställnings- eller arbetsförhållande inleds. Om du är visstidsanställd kan du använda din semester i takt med att du tjänar in den. Om du har ett ordinarie anställningsförhållande blir du, beroende på när ditt arbete har inletts, tvungen att vänta fram till början av semesteråret, dvs. till januari, innan du kan använda semesterdagarna. I sådana här fall kan du diskutera med chefen om möjligheten att ta ut oavlönad prövningsbaserad tjänstledighet.
När du inleder ditt arbete hos Tullen, fastställer man för dig den tjänstgöringstid som berättigar till semester. I denna tjänstgöringstid ingår automatiskt tjänstgöring hos staten, inklusive tiden för beväringstjänst och civiltjänst. Till tjänstgöringstiden kan också godtas tjänstgöring hos en arbetsgivare inom den privata sektorn, om uppgifterna som utförts hos denne anses vara av väsentlig nytta vid skötsel av den huvudsakliga uppgiften hos Tullen. Mera information om upprättandet av ansökan får du av gruppen för anställningsförhållanden.
Under anställningsförhållandet ackumuleras också en semesterpenning, som utbetalas i juni för alla de semesterdagar som du har tjänat in under semesterkvalifikationsåret. Semesterpenning kan också bytas ut mot lediga dagar.
I Kieku-systemet ser du det aktuella läget angående dina semestrar och du söker också dina semestrar där.
Om du blir sjuk så ska du sjukanmäla dig så fort som möjligt till din chef per telefon. Du kan vara sjukskriven i högst fem dagar med egen anmälan. Vid sjukfrånvaron som varar längre än fem dagar ska du alltid ha ett läkarintyg.
Om ditt under 10 år gamla barn insjuknar plötsligt, har du rätt att vara borta från jobbet i fyra avlönade arbetsdagar för att vårda eller ordna vård för barnet. För den fjärde dagen ska man visa upp ett intyg från läkare eller hälsovårdare. Ett villkor för avlönad frånvaro är att båda föräldrarna förvärvsarbetar eller att du är ensamförsörjare.
Anmäl frånvaron till din chef per telefon innan arbetsskiftet eller flextiden börjar. Notera att barnets hälsovårdsbesök som är kända på förhand, t.ex. rådgivningsbesök, sköts på egen tid.
Våra värderingar, dvs. yrkeskunnighet, tillförlitlighet, servicevillighet och respekt för individen, styr vårt arbete på alla nivåer av organisationen. För oss är det viktigt att främja och upprätthålla personalens arbetshälsa och arbetssäkerhet genom ledarskap, chefsutbildning och arbetsgemenskapsträning.
Vi främjar arbetshälsan, arbetsförmågan och en smidig arbetsvardag. Detta gör vi i samarbete med arbetstagaren, chefer, experter inom organisationen och bl.a. genom företagshälsovårdens åtgärder. Vårt mål är att genom olika åtgärder främja arbetsförmågan och arbetshälsan under hela yrkeskarriären. Vi mäter årligen arbetshälsan genom en undersökning om personalens nöjdhet och omsätter resultaten till praktiska åtgärder genom vilka vi förbättrar arbetshälsan tillsammans med personalen.
I expertuppgifter tillämpar vi flexibel arbetstid som underlättar samordnandet av arbete och privatliv, och i största delen av uppgifterna finns det också möjlighet till smidigt distansarbete.
Rekreationsverksamhet som stöd för arbetshälsan
Tullens idrottsklubb (Tullin Urheilukerho ry) och dess 15 lokala medlemsföreningar i samarbete med Tullen uppmuntrar personalen till frivillig motion. Målet med idrottsklubbens verksamhet är att utveckla och upprätthålla personalens fysiska och psykiska arbetsförmåga samt att främja gemenskapen. Utöver de grenspecifika sektionernas verksamhet ordnar medlemsföreningarna årligen olika motionstävlingar och -jippon, motionseftermiddagar samt Tullens vinter- och sommarmästerskap. Motions- och idrottsevenemangen är mycket populära bland tullanställda.
Mera information om välbefinnande i arbetet och rekreationsverksamhet hittar du på Tullens intranät på sidan Personal.
Vår utbildningsenhet verkar i Helsingfors vid Tullens huvudkontor i Böle förvaltningscentrum, i närheten av Böle station. Vi utbildar vår egen personal, men också våra kunder och tulltjänstemän från andra länder.
Vår personalutbildning indelas i Tullens allmänna introduktion, grundutbildning i tullbranschen samt yrkesinriktad fortbildning och kompletterande utbildning. I regel ordnar vi personalens fortbildning och kompletterande utbildning på vår egen Tullskola. Utbildningen är avgiftsfri för tullanställda och för utbildningstiden betalas lön.
Utbildningarna samt deras ansökningstider och innehåll publiceras i utbildningshanteringssystemet KOHA.
Om du på grund av dina arbetsuppgifter eller utbildning reser till en plats utanför ditt tjänsteställe, får du ersättning för dina resekostnader samt dagtraktamenten enligt statens resereglemente. Före resan ska du i M2-systemet göra en reseplan, som din chef godkänner. Du bokar själv resorna via avtalsresebyrån CWT och under resan betalar du i regel kostnaderna med ditt Tullens First Card-betaltidskort. Efter resan gör du en reseräkning. Mera information om tjänsteresor hittar du på Tullens intranät på sidan Tjänsteresor. Du får hjälp med användningen av Rese- och kostnadshanteringssystemet M2 via Pointti-systemet (Pointti, Rådgivningstjänst för löntagare, Resande).
Tullen erbjuder dig flera typer av förmåner. Möjligheten att tillämpa vissa förmåner kan variera beroende på uppgift eller tjänsteort. Till ditt förfogande har du bl.a. Epassis Flex-förmån (förmån för motion, kultur, välmående och biljetter för arbetspendling) samt Epassis öppna lunchförmån. Mera information om dessa Epassi-personalförmåner finns på intranätet under Personal.
Tullen subventionerar också sina anställdas luncher eller andra måltider vid avtalsrestauranger som ligger nära arbetsplatsen.
Mehiläinen eller Mehiläinens underleverantörer tillhandahåller företagshälsovårdstjänster för Tullens personal på landsomfattande nivå. De heltäckande företagshälsovårdstjänsterna omfattar den lagstadgade förebyggande företagshälsovården samt företagshälsovårdsinriktad sjukvård på allmänläkarnivå.
Utöver de grenspecifika sektionernas verksamhet ordnar Tullens idrottsklubbs medlemsföreningar årligen olika motionstävlingar och -jippon, motionseftermiddagar samt Tullens vinter- och sommarmästerskap. Motions- och idrottsevenemangen är mycket populära bland tullanställda. Finska tullen har också deltagit aktivt i internationella tävlingar och evenemang som ordnats av European Customs Sports Association (ECSA).
Tullverkets Semesterstödstiftelse (Tullilaitoksen Lomatukisäätiö, grundad år 1963), som drivs av tre olika personalorganisationer och Tullen, hyr ut tre semesterställen för personalen: den tidigare tullstationen i Degerby på Åland, gränsbevakningsstationen i Laikko i Rautjärvi kommun och båtbasen i Puumala. Stiftelsen har också ett avtal om användning av tyska tullens semesterställen. Stiftelsens utrymmen är ett förmånligt semesteralternativ. Personalorganisationerna och några av idrottsklubbens lokala medlemsföreningar har också semesterstugor och -andelar, som medlemmarna kan hyra förmånligt.
Mera information om förmåner och rekreationsverksamhet finns på Tullens intranät på sidan Personal.
Vi använder flera olika kanaler i sociala medier i vår kommunikation. Du kan också utnyttja sociala medier som en del av ditt arbete. Bekanta dig med vår anvisning och våra spelregler för sociala medier på intranätet på sidan Kommunikationskanaler.
X: @SuomenTulli
Facebook: Tulli
Facebook: Tullikoirat
Instagram: @Tullikoirat
Instagram: @Tullimuseo
LinkedIn: Suomen tulli
Med bisyssla avses verksamhet som utförs mot lön samt yrke, näring och rörelse. Tjänstemannen ska göra en anmälan om bisyssla till arbetsgivaren. Du skickar din anmälan om bisyssla till din chef som skickar den vidare till gruppen för anställningsförhållanden. Mera information om detta hittar du på Tullens intranät på sidan Rättigheter och skyldigheter (Personal – Centrala principer – Rättigheter och skyldigheter).